Betekenisvolle boeken

“ANDERS NABIJ”: de stille kracht van ouders na de dood van hun kind van An Hooghe , Nils, Liesbeth, Elke, Jan en Christine

Website Andersnabij

 

“VOOR HET VERGETEN” van Peter Verhelst

De roman van de Vlaamse schrijver Peter Verhelst “VOOR HET VERGETEN” is een hartstochtelijke ode aan ons hakkelende, tastende verzet tegen betekenisloosheid en verdriet.

“Een roman schrijven over mijn overleden moeder leek op een monument beeldhouwen dat al afbrokkelt terwijl je het maakt. Je vergeet de stem van de dode geliefde”, zegt Verhelst, “de dode belemmert het beeld van de levende”.

“SPRAKELOOS” van Tom Lanoye

Flaptekst: Na een beroerte raakt een amateuractrice en de moeder van de schrijver Tom Lanoye haar spraakvermogen kwijt. Langzaam en onherroepelijk takelt ze af, steeds minder in staat te communiceren met wie haar lief is.

In Sprakeloos maakt hij de hele balans op. Die van zijn kleurrijke jeugd, van zijn worsteling met de liefde, van zijn conflicten met de kleine moederdiva, en ten slotte: van de strijd die zij, bron van leven en moedertaal, manmoedig voert, en waarin ze reddeloos en redeloos ten onder gaat – en de blijvende woede en pijn die dat oplevert.