Jong tweelingverlies

Infoblad van het Oost-Vlaams Meerlingenregister

Tweelingverlies: lone twin: een tweeling zonder haar andere helft.

Verlies van een tweelinghelft rond de geboorte of als klein kind is vaak een onzichtbaar, onbesproken verlies.

Omdat lone twins binnen jongverlies vaak de taal nog niet beheersen kunnen ze hun gevoel niet uitdrukken. Het is belangrijk dat het kind weet dat het een tweeling is voor de verdere identiteitsontwikkeling van de overgebleven tweelinghelft. Elke tweeling wordt immers geboren met een wij en ik-identiteit.

  • Cindy verloor tijdens de geboorte haar tweelingbroer en kwam het pas te weten als volwassen vrouw, toen haar moeder ziek werd. Het werd haar niet verteld, zelfs niet toen ze als kind met haar onzichtbare broer aan het spelen was.
  • Ria die haar zusje jong verloor draagt dit jongverlies haar hele leven mee. Ze omschrijft haar verdriet en dat van haar mama als volgt: Toen Janneke, mijn tweelingzusje in 1956 overleed, was de tijdsgeest dat er geen aandacht werd geschonken aan verlies. Mede onder het motto: “Het leven moet door” (groot gezin/boerderij). Rond haar negentigste vergat moeder  door ouderdomsdementie steeds meer het heden, sprak ze steeds meer over vroeger. Op een dag vertelde ze dat ze het nooit had durven zeggen. Dat niet alleen het verlies van een dochter haar had aangegrepen maar ook dat ze geen moeder meer was van een tweeling. Dus dubbel verlies. Ze vertelde dat ze hier veel om gehuild had als ze op het veld aan het werk was waar niemand het zag.
  • Thijs en Milenka, ouders van Elise en Josine verloren Josine in 2017 kort na haar geboorte. Na haar dood hebben ze haar foto’s en haar naam blijvend genoemd en vermeld op kaartjes en uitnodigingen in de vorm van een sterretje achter haar naam. Ze kregen ondersteuning door de flexibiliteit van hun werkgevers, hulp in het huishouden door familie en vrienden en hun luisterend oor. Voor Thijs en Milenka is het een bespreekbaar verlies. Ze zijn zich bewust van de ik en de wij-identiteit waarmee hun tweeling geboren is. Ze benoemen Josine als Elise wijst naar haar tweelingzus op een foto. Elise slaapt al sinds haar geboorte heel erg slecht. De tweeling werd na de geboorte bijna direct gescheiden omdat Josine naar de Neonatale Intensive Care moest. In die 5 weken hebben ze nog 3 keer even bij elkaar gelegen. Elise moest tot 10 maanden in slaap gewiegd worden. Als ze tijdens de nacht wakker wordt is het altijd huilend. Als ze tijdens de dag wakker wordt na een slaapje is dit niet het geval. Door het feit dat Elise zich nog niet kan uitdrukken door middel van taal waarom ze zo moeilijk slaapt tijdens de nacht, lopen de ouders vast in de medische (wetenschappelijke) wereld. Het niet begrepen worden is soms heel frustrerend.  Tweelingverlies is specifiek. © Hilde Lingier, verschenen in het Infoblad van het Oost-Vlaams Meerlingenregister december 2018 Twins.be